Maatregelen i.v.m. uitbraak coronavirus

Lees meer informatie op onze homepage

Hoe herken je dierenmishandeling?

Iedere maand liggen bij dierenartsenpraktijken gemiddeld 5 patiënten op tafel die mishandeld worden. Hoe je mishandeling herkent en wat je vervolgens kunt doen, daarover geven Nienke Endenburg en Reza Gerretsen lezingen tijdens de VS Academy in Vught op donderdag 9 mei. De lezingen zijn voor dierenartsen en paraveterinairen. 

Fysieke en gedragsmatige aanwijzingen voor dierenmishandeling
Nienke EndenburgHoe groot het probleem van dierenmishandeling exact is, dat weten we niet. Maar dat het vaak voorkomt staat vast, zegt Nienke Endenburg, gezondheidspsycholoog aan de faculteit diergeneeskunde in Utrecht. “Het gaat erom dat je dierenmishandeling leert herkennen. Ik hoor vaak terug: ‘Dat is toevallig, een week na je lezing had ik er één in mijn praktijk’ "

Je kunt mishandeling fysieke of gedragsmatig herkennen. Maar niet alle bange honden worden mishandeld.  "Waar je op moet letten, daar gaan we op in tijdens de lezingen voor de VS Academy”, aldus Nienke Endenburg.

Huiselijk geweld
Dierenmishandeling komt in vele vormen voor. Schoppen, slaan, rondslingeren, seksuele mishandeling, verwaarlozing. Nienke: “En als je een geval van mishandeling vermoedt, dan wil je zo’n dier natuurlijk helpen. Maar hoe kun je dat het beste doen? En dierenmishandeling kan een signaal zijn voor huiselijk geweld, Ook daar gaan we kort op in tijdens de lezing.”

Mister Bones
Reza Gerretsen is de ‘Mister Bones’ van Nederland. Deze medisch forensisch antropoloog werkt voor het gerechtelijk Forensisch Laboratorium in Den Haag. Hij kan microsporen terugvinden in botten. Reza gaat het tweede deel van de nascholingsavond in op zijn ervaring met geweld tegen huisdieren.

Aanmelden

De lezingen voor dierenmishandeling zijn voor dierenartsen en paraveterinairen. Aanmelden kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klik hier voor meer informatie over de VS Academy en tarieven 

Praktijk, adres en openingstijden

Adres:
Reutsedijk 8A
5264 PC Vught
Telefoon: 013 - 528 59 00
Fax: 013 - 528 49 19

Openingstijden

Routebeschrijving

Praktijk, pand

Locatie Veterinaire Specialisten