Maatregelen i.v.m. uitbraak coronavirus

Lees meer informatie op onze homepage

Wat moet ik doen als mijn hond of kat bloed plast?

Deze klacht kan het gevolg zijn van een blaasontsteking.

Vaak wordt het huisdier in eerste instantie hiervoor aangeboden aan de eigen dierenarts en in een deel van de gevallen zal een antibioticumkuur gegeven worden. Wanneer hiermee de klacht niet verdwijnt of later weer terug komt, kan er meer aan de hand zijn en kan een verwijzing naar de dierenarts-internist de volgende stap zijn.

Deze schakelt meestal in dit geval een radioloog in om een echo van de buik te maken (niet alleen de blaas, ook de nieren en de andere organen). Een onderzoek van urine die direct uit de blaas komt via een punctie kan een zinvolle aanvulling op dit onderzoek zijn. Dit klinkt als een enge ingreep maar is een hele gemakkelijke en relatief weinig belastende ingreep. De enige voorwaarde is dat de blaas redelijk goed gevuld is.

Oorzaken voor bloed plassen kunnen naast een chronische ontsteking (evt met een vrij ongevoelige bacterie) een tumor zijn, een steen, poliepen maar soms ook een verstoring van de bloedstolling. Bij katten komt een blaasontsteking voor die niet door bacteriën wordt veroorzaakt, dit lijkt sterk op het beeld van de idiopathische cystitis bij mensen. Deze aandoening kan alleen symptomatisch behandeld worden.

Praktijk, adres en openingstijden

Adres:
Reutsedijk 8A
5264 PC Vught
Telefoon: 013 - 528 59 00
Fax: 013 - 528 49 19

Openingstijden

Routebeschrijving

Praktijk, pand

Locatie Veterinaire Specialisten