Radiologie/Diagnostische beeldvorming

Wat is een specialist radiologie/diagnostische beeldvorming?

Aan Veterinair Specialisten zijn twee specialisten diagnostische beeldvorming verbonden; Melinda Schmidt en Kim van Schaik-Gerritsen. Een veterinair specialist Radiologie/Diagnostische beeldvorming is een dierenarts die zich na de studie diergeneeskunde nog 4 jaar de (Europese) opleiding tot specialist heeft gevolgd. Daarna moet een specialist iedere 5 jaar voldoen aan de eisen van herregistratie, zoals volgen van nascholing, artikelen publiceren en nascholing geven.

Wat is diagnostische beeldvorming?

Diagnostische beeldvorming maakt gebruik van verschillende technieken, met het doel om afwijkingen of ziektes zichtbaar te maken. Hieronder vallen bijvoorbeeld röntgenologie, echografie, CT, MRI en scintigrafie. Met behulp van deze technieken proberen we een diagnose te stellen.

Röntgenologie:

Voor het maken van een röntgenfoto wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Vooral het skelet en de longen kunnen goed in beeld gebracht worden met een röntgenfoto.

 

Bij Veterinair Specialisten werken we met moderne digitale röntgen.

Echografie:

Bij echografie wordt gebruik gemaakt van ultrasone geluidsgolven. Met name de zachte weefsels (bv. buikorganen, hart, maar ook ogen en pezen) kunnen met echografie goed in beeld gebracht worden. Je kunt niet alleen de omvang van een orgaan bekijken, maar ook de structuur en eventueel beweging (zoals bij een hart). Ook kunnen onder echogeleiding gericht biopten (stukjes weefsel) genomen worden, om een diagnose te kunnen stellen.

De radiologen werken met uiterst moderne echoapparatuur inclusief Doppler echografie.

 CT:

Bij een CT (computer tomografie) scan wordt er, net als bij een röntgenfoto, gebruik gemaakt van röntgenstraling. Er worden daarbij steeds beelden gemaakt van een plakje van het lichaam, in plaats van het hele lichaam in een keer (zoals bij een röntgenfoto). Zo kan bij een CT uiteindelijk een 3D beeld van het lichaam worden gemaakt, waardoor veel meer details zichtbaar zijn dan op een röntgenfoto.

Voor het maken van een CT scan moet de patiënt heel goed stil liggen, en moet de patiënt onder narcose.

De CT wordt onder andere gebruikt om de schedel (neus, nevenholten en oren), borstholte (longen), rug en ledematen en sommige buikorganen goed in beeld te brengen.

Bij Veterinair Specialisten hebben we een 64-slice CT scan van Philips. Een geavanceerd en zeer snel CT systeem, waardoor de onderzoekstijd zo kort mogelijk gehouden kan worden, zonder verlies van detail.

MRI:

Een MRI (magnetic resonance imaging) maakt gebruik van magnetische straling. MRI onderzoeken worden veel toegepast in de neurologie, voor beeldvorming van de hersenen en het ruggenmerg.

Veterinair Specialisten heeft nog geen beschikking over een MRI scan. Wanneer een MRI onderzoek nodig is, hebben wij goede contacten met andere specialisten klinieken om u door te sturen.

Scintigrafie:

Bij een scintigrafisch onderzoek wordt een hoeveelheid (ongevaarlijke) radioactieve stof toegediend. Deze radioactieve stof hoopt in meer of mindere mate op in bepaalde delen van het lichaam, die op die manier in beeld gebracht kunnen worden.

Bij Veterinair Specialisten zelf is een scintigrafisch onderzoek niet mogelijk, hiervoor zult u worden door verwezen naar de faculteit Diergeneeskunde door de behandelend specialist.

Hoe werkt de radioloog?

Wanneer u met uw huisdier door uw dierenarts bent doorverwezen naar de internist, orthopeed, weke delen chirurg of oogarts, kan het zijn dat deze specialist het nodig vindt om nadere beeldvorming te doen. Deze onderzoeken worden uitgevoerd door de radioloog.

  • Echografisch onderzoek: buikorganen, de ogen of van pezen.
  • Het maken/beoordelen van röntgenfoto’s: borstholte, ledematen, rug
  • Het maken/beoordelen van een CT-scan: schedel, neus/nevenholtes, oren, wervelkolom, ledematen, bloedvaten (levershunts) en buikorganen.

Daarnaast kan uw dierenarts ook rechtstreeks doorverwijzen voor beeldvormend onderzoek; bijvoorbeeld voor de beoordeling van een röntgenfoto (die in de praktijk al gemaakt is), of een echografisch onderzoek. U heeft dan geen intake bij de internist of chirurg, maar komt rechtstreeks bij de radioloog. Uw dierenarts krijgt na het onderzoek een schriftelijk verslag en zal de uitslag en verdere behandeling met u bespreken.

Praktijk, adres en openingstijden

Adres:
Reutseplein 3
5264 PN Vught
Telefoon: 013 - 528 59 00
Fax: 013 - 528 49 19

Openingstijden en routebeschrijving

Praktijk, pand

Locatie Veterinaire Specialisten