Maatregelen i.v.m. uitbraak coronavirus

Lees meer informatie op onze homepage

Radiologie

Melinda Schmidt is als specialist veterinaire radiologie parttime verbonden aan onze kliniek. Waar je in het verleden als radioloog vooral te maken had met röntgenfoto’s, zijn daar inmiddels meer beeldvormende technieken bij gekomen, zoals echografie, CT scan, MRI scan en scintigrafie.

Binnen onze kliniek zijn de röntgenologie en de echografie direct voorhanden. Voor andere beeldvormende technieken werken wij samen met andere specialistenklinieken. Hiervoor kunnen wij rechtstreeks een afspraak voor uw dier maken.

Melinda richt zich vooral op het verrichten van echo onderzoeken, die vooral voor de internistische en chirurgische patienten van grote waarde zijn. Zij beschikt over een modern echo apparaat inclusief doppler mogelijkheden, dat bij uitstek geschikt is voor echo onderzoek van hart- en borstholte afwijkingen en allerlei buik afwijkingen (zoals bijv. bij lever- of nierproblemen, blaas- en prostaatproblemen).

 

Vaak worden deze onderzoeken verricht op verzoek van de specialisten van onze kliniek, zoals de internist of chirurg. Dezen kunnen dan aansluitend kiezen voor aanvullende onderzoeken of behandeling. In een aantal gevallen zal onder echobegeleiding een biopt of punctie gedaan worden, om weefsel of urine nader te onderzoeken.

Echter, ook dierenartsen van buiten de kliniek kunnen uw dier naar alleen de radioloog verwijzen. In dat geval krijgt uw eigen dierenarts een verslag van de bevindingen en wordt de behandeling verder verricht door uw eigen dierenarts. Alleen indien daar aanleiding voor is, wordt uw dier eventueel door een andere specialist bekeken (als er op dat moment ook gelegenheid voor is).

Daarnaast worden echo onderzoeken op erfelijke afwijkingen in het kader van screening van fokdieren binnen onze kliniek door haar verricht. Het gaat hier bijv. bij katten om een HCM test ( voor controle op hypertrofische cardiomyopathie), PKD test (voor controle op polycystic kidney disease of CIN = chronisch interstitiele nefritis, ook wel schrompelnier genoemd). Ook een aantal hondenrassen worden echografisch gescreend op erfelijke hartafwijkingen, alvorens ingezet te worden voor de fokkerij. Voor dergelijke screenings onderzoeken is geen verwijzing van uw dierenarts nodig.

 
Ook dieren die voor een drachtigheidsecho komen, kunnen zonder verwijzing terecht.

Voorbereidingen voor een echo onderzoek:

Voor een buikecho is het heel belangrijk dat uw dier nuchter is (12 uur) en ook niet net van tevoren veel water heeft gedronken. Ook wordt er gevraagd om zorg te dragen voor een volle blaas. Voor het onderzoek wordt er meestal een deel van de vacht geschoren en er wordt een gel aangebracht op de huid. Het onderzoek vindt plaats staande, in zijligging of in rugligging (in een speciaal kussen). Over het algemeen verdragen bijna alle dieren het echo onderzoek uitstekend.

Voor screeningsonderzoek van fokdieren moet u de stamboom van het dier meenemen.

Een ander deel van de veel voorkomende werkzaamheden van Melinda bestaat uit het maken, maar vooral beoordelen van röntgenfoto's. Dit kan gebeuren op verzoek van één van de andere specialisten binnen de kliniek. Maar ook uw eigen dierenarts kan röntgenfoto's opsturen of mailen naar Melinda om te laten beoordelen. Door haar jarenlange ervaring kan zij veelal waardevolle informatie toevoegen aan de bevindingen van uw eigen dierenarts.

 

Praktijk, adres en openingstijden

Adres:
Reutsedijk 8A
5264 PC Vught
Telefoon: 013 - 528 59 00
Fax: 013 - 528 49 19

Openingstijden

Routebeschrijving

Praktijk, pand

Locatie Veterinaire Specialisten