Diagnose

Beertje is een lieve, 6 jaar oude Europese korthaar die al enkele dagen niet lekker is. Ze wil niet eten, braakt en is duidelijk misselijk (kwijlt).

Lees hier verder hoe Beertje terecht kwam bij specialist diagnostische beeldvorming Kim van Schaik-Gerritsen voor een echo van de buik…

Lichamelijk onderzoek bij de verwijzend dierenarts laat geen duidelijke oorzaak zien en medicatie lijkt in eerste instantie aan te slaan; Beertje stopt met braken. Maar ze wil nog steeds niet eten en in het weekend begint ze toch weer met braken.

Beertjes dierenarts verwijst haar door naar Veterinair Specialisten voor een echografisch onderzoek van de buik, om uit te zoeken of er een onderliggende oorzaak voor de klachten te vinden is.

Bij het echografisch onderzoek valt op dat het maagdarmkanaal zo goed als leeg is, en in ieder geval niet het klassieke beeld van een ileus (afgesloten darm) van het maagdarmkanaal geeft.

Toch is er midden in de buik een dunne darmlis zichtbaar met over een lengte van 3 cm inhoud die een ‘slagschaduw’ veroorzaakt. Dat betekent dat de inhoud zo compact is de echogolven er niet door heen kunnen komen (zie afbeelding 1). Op een echo lijkt de inhoud dan op inhoud zoals we kunnen vinden in een dikke darm (zie afbeelding 2), maar wanneer we dit zien in een dunne darm, is dit afwijkend.

Daarnaast wordt deze dunne darmlis omgeven door wat ontstoken vet en reageert Beertje bij herhaling pijnlijk, wanneer deze darmlis wordt geëchood.

Op basis van het echografisch onderzoek is er een sterke verdenking op een ‘corpus alienum’ (vreemd voorwerp) in een dunne darmlis.

De verwijzend dierenarts heeft Beertje vervolgens geopereerd en heeft een soort netje (zie afbeelding 3) verwijderd uit de dunne darmlis. Het netje lijkt sterk op het soort dat rond vogelvoer (mezenbollen) zit.

Inmiddels is Beertje volledig hersteld van de operatie en is gelukkig weer helemaal de oude!

Afbeeldingen

patient beertje01

Afbeelding 1: doorsnede door de dunne darmlis in de lengte richting. De inhoud in deze darmlis veroorzaakt een afwijkende “slagschaduw”

 

Afbeelding 2: dwarsdoorsnede door de dunne darmlis en een dikke darmlis. In beide darmlissen veroorzaakt de inhoud een “slagschaduw”. In een dunne darmlis is dit, in tegenstelling tot in dikke darmlis, afwijkend

 

Afbeelding 3: deel van de inhoud die in de dunne darmlis werd gevonden tijdens de operatie

 

 

Praktijk, adres en openingstijden

Adres:
Reutsedijk 8A
5264 PC Vught
Telefoon: 013 - 528 59 00
Fax: 013 - 528 49 19

Openingstijden en routebeschrijving

Praktijk, pand

Locatie Veterinaire Specialisten