Patient

Onze patiënt

Ziva

Acuut opgetreden bolle buik

Dierenarts

Behandelend dierenarts

Lisette Overduin

Specialist Interne Geneeskunde

Dit is Ziva, een kruising hondje van 6,5 jaar dat oorspronkelijk uit Spanje komt, maar in Limburg een heel goed thuis heeft gevonden. Zij werd doorgestuurd voor een endoscopie (kijkoperatie van de darmen) met bioptname, omdat zij last had van een acuut opgetreden bolle buik, waarin vocht bleek te zitten. dit probleem zijn een aantal oorzaken te benoemen en de verwijzend dierenarts heeft naast een lichamelijk onderzoek (bijv. om een hartprobleem uit te sluiten), een urine- en bloedonderzoek ingezet. Daaruit bleek dat Ziva eiwitten verliest. Voor Een te laag eiwit kan door drie hoofdaandoeningen worden veroorzaakt:

  • te weinig aanmaken van eiwitten door de lever; de oorzaak is dan een ernstige leveraandoening
  • te veel verlies van eiwitten via de urine; de nieren zijn dan de boosdoener, waarbij meerdere ziektes bekend zijn die ‘eiwitlekkage’ kunnen geven
  • te veel verlies via de darmen. Hier is de oorzaak meestal een ontsteking van de dunne darmwand en soms een tumorachtig beeld (lymfoom ofwel ‘leukemie’ van de darmwand).

Geen diarree

Het meest opvallende aan Ziva was, dat ze geen diarree had. Dit is een symptoom dat meestal voorop staat bij een darmziekte met eiwitverlies, waar Ziva van verdacht werd. Dit is zelfs eerder zichtbaar dan het vocht in de buik (vochtophoping heb je nog niet eerder hierboven besproken, vochtophoping waar?). Daarom was er een extra reden om precies vast te stellen wat er aan de hand was met behulp van een kijkoperatie met biopten uit de dunne darm. Hierdoor zou Ziva niet geopereerd hoeven te worden.

Ziva heeft een kijkoperatie onder narcose ondergaan. Wij bezitten 2 endoscopen waardoor wij zowel katten en hele kleine honden als grote honden tot zeker 50-60 kg met gemak kunnen onderzoeken. Bij Ziva werd een te rode wand van maag en darmen gezien (afbeelding 1 en 2). De dunne darm is geen gladde buis, maar heeft allemaal vingervormige uitstulpingen. Deze waren bij Ziva veel te kort, dit is een complicatie van de ontsteking (afbeelding 3). De patholoog bevestigde de diagnose van een darmwandontsteking met te korte vlokken en afwijkingen, die het eiwitverlies veroorzaakten.

1: 1e deel maag met plooien

2: dunne darmwand

3: dunne darmwand met verkorte vlokken (pijlen)

Behandeling met prednisolon

De behandeling voor deze aandoening is prednisolon, hier wordt Ziva nu mee behandeld. Deze behandeling was al door de eigen dierenarts ingezet, hierdoor is het eiwit in het bloed al iets gestegen. De behandeling wordt doorgezet tot het eiwitgehalte in het bloed weer een normale waarde heeft bereikt.

Haar ziekte is een vervelende aandoening, die soms maanden van behandeling en dieet vereist en zelfs niet altijd goed afloopt.

We hopen dat Ziva binnenkort weer volledig is hersteld.

ziva foto4

Praktijk, adres en openingstijden

Adres:
Reutsedijk 8A
5264 PC Vught
Telefoon: 013 - 528 59 00
Fax: 013 - 528 49 19

Openingstijden en routebeschrijving

Praktijk, pand

Locatie Veterinaire Specialisten