Patient

Onze patiënt

Levershunt

Niet fit, achter in groei

Dierenarts

Behandelend dierenarts

Lisette Overduin

Specialist Interne Geneeskunde

Levershunt (portosystemische shunt, PSS)

Behandeld dierenartsen: Lisette Overduin, Ceriel Maas en Sara Janssens.

Onze voorbeeld patiënt is een pup van 6 maanden oud. De klacht is dat ze niet fit is, achterblijft in groei en af en toe afwijkend gedrag vertoont. Ze loopt langs muren, staat soms in een hoek te staren, en ze kwijlt regelmatig. Ze is bij ons binnen gekomen met de verdenking op een ‘shunt’ (een afwijkend aangelegd bloedvat dat een deel van het bloed uit de darmen om de lever heen leidt, waardoor dit bloed niet ontgift wordt).
Onze aanpak, na het doen van een lichamelijk onderzoek en het controleren van de urine, is enerzijds in het bloed kijken of we kunnen aantonen dat er een slechte ontgifting plaatsvindt, en anderzijds met beeldvorming kijken of we de afwijking kunnen vaststellen. In het bloed kijken we naar het ammoniakgehalte. Ammoniak wordt normaal gesproken door de lever uit het bloed gehaald. Bij dit hondje is de ammoniakwaarde 150 terwijl dit normaal onder de 45 moet liggen. Dit is een eerste aanwijzing voor de aandoening.
Vervolgens wordt een echo van de lever gemaakt om een sterke aanwijzing voor het ziektebeeld te krijgen zodat we de diagnose rond hebben. Bij dit pupje waren de klassieke afwijkingen te zien: de lever was erg klein, de nieren juist groot en bol. Bovendien zag de radiologe een afwijkend vat buiten de lever om lopen, de vermoedde ‘shunt’. De exacte plek van aftakking van het afwijkende vat en het weer uitmonden hiervan in de grote bloedsomloop waren niet goed in beeld te brengen.
Als we door het bloedonderzoek en de echo een sterke verdenking of een bewezen shunt hebben, gaan we in overleg met de eigenaren. De enige definitieve behandeling is een operatie, waarbij het vat gesloten wordt. Medicijnen en dieet leveren maar een tijdelijke verbetering op. Als eigenaren een operatie willen, dan is meestal een CT scan de volgende stap. Deze is bedoeld om exact in kaart te brengen waar het afwijkende vat loopt. De chirurg kan daardoor een goed plan voor operatie opstellen. Door de samenwerking van specialisten op het gebied van de inwendige ziekten, radiologie en chirurgie, gecombineerd met de mogelijkheid tot aanvullende beeldvorming (CT scan) maakt dat ook deze patientengroep bij Veterinaire Specialisten Vught onderzocht én behandeld kan worden.
Met medicijnen en een aangepast dieet is de prognose voor de meeste honden uiteindelijk heel slecht. Volledige genezing is dan ook alleen mogelijk via een specialistische operatie. Echter kunnen er tijdens en na de operatie kunnen ook levensbedreigende complicaties optreden, waardoor een klein deel van de patienten tijdens of kort na de operatie komt te overlijden. Afhankelijk van het type leverschunt, de grootte van de shunt en het herstel vermogen van de lever na de operatie, herstelt gemiddeld 75-80% van honden volledig na een operatie. Een klein groepje honden herstelt gedeeltelijk, maar heeft met aanvullende ondersteunende maatregelen een goede kwaliteit van leven. Na een succesvolle operatie hebben honden met levershunt een normale levensverwachting.

Foto: CT scan van een pup met een ‘shunt’.  Zijdelingse doorsnede, links is de zijde van de kop, rechts de zijde van de staart. Het afwijkende vat staat aangegeven met een pijl (shunt).

Praktijk, adres en openingstijden

Adres:
Reutsedijk 8A
5264 PC Vught
Telefoon: 013 - 528 59 00
Fax: 013 - 528 49 19

Openingstijden en routebeschrijving

Praktijk, pand

Locatie Veterinaire Specialisten