Kenzo start nieuwe jaar op de operatietafel

Het nieuwe jaar was nog maar een paar minuten begonnen of de eerste patiënt meldde zich al via de endoscopiedienst bij dr. Lisette Jack Russel Kenzo eet cocktailprikkerOverduin. Jack russel Kenzo sprong op Oudejaarsavond op de schoot van zijn baasje en pikte een cocktailprikker met stukje kip uit haar handen. 

En ook al maakte de boef hierna een uiterst vrolijke indruk, zo'n stokje in de maag van een hond is levensgevaarlijk en moet zo snel mogelijk worden verwijderd. Het kan anders zeer ernstige, levensbedreigende schade veroorzaken. Het baasje van Kenzo belde met de dienstdoende dierenarts. Zij stuurde Kenzo meteen door naar de endoscopiedienst, want het verwijderen van zo'n voorwerp zonder operatie is een specialistische ingreep. 
En zo belandde Kenzo 45 minuten na de jaarwisseling op de behandeltafel van dr. Overduin, nadat paraveterinair Irma hem onder narcose had gebracht. 

cocktailprikker met endoscopie verwijderd uit maag hond

Endoscopie
Met een speciale tang werd geprobeerd het uiteinde van het stokje te pakken te krijgen. Dat lukte een paar keer, maar het stokje schoot steeds terug in de maag. Op de foto zie je de bovenkant van het stokje in de maag goed in beeld. Uiteindelijk lukte het om het stokje mét stukje kip er zonder problemen uit te halen. Kenzo houdt er gelukkig niets aan over. En heeft er waarschijnlijk ook niets van geleerd...  

 

Cocktaliprikker met endoscopie uit maag hond verwijderd

 

Klachten na inslikken voorwerp

Als je ziet dat je hond een scherp voorwerp inslikt, neem dan nooit risico en neem meteen contact op met je dierenarts. Deze zal de patiënt waarschijnlijk meteen verwijzen naar een specialist Interne Geneeskunde. Het komt helaas ook vaak voor dat je het niet ziet gebeuren en dat er na enkele dagen of soms zelfs weken pas klachten ontstaan. Het voorwerp blijft namelijk eerst in de maag liggen en zal daar niet direct klachten veroorzaken. Als het echter via de maaguitgang in de twaalfvingerige darm en daarna de dunne darm binnenkomt, ontstaan wél symptomen en deze kunnen ernstig zijn. Door de samentrekkende (peristaltische) bewegingen van de darm wordt het voorwerp naar achteren bewogen tot het vastloopt. Dan kan het een blokkade veroorzaken bij de overgang van de dunne darm via de blinde darm naar de dikke darm. 

Symptomen
Mogelijke symptomen die dan ontstaan zijn het uitbraken van voedsel en water, omdat de doorgang geblokkeerd is. Geen gewoon braaksel, maar voedsel dat al deels verteerd is. We noemen dat faecaal braken, wat altijd duidt op een passagestoornis. Het is een alarmerend symptoom en reden om meteen contact op te nemen met de dierenarts. 

Buikpijn en sloom
Bij een darmafsluiting zijn er ook andere symptomen. De  hond krijgt buikpijn, wil niet meer eten en drinken en maakt een slome indruk. Ze hebben soms nog wel ontlasting. Het dier kan koorts krijgen omdat de darm rond het vreemde voorwerp uitrekt, beschadigd en ontstoken raakt. Als er te lang gewacht wordt, kan perforatie optreden waarbij de darminhoud de buikholte inloopt. De toestand van de hond zal dan snel verslechteren. Op het moment dat de darm door een object geblokkeerd is, is een operatieve ingreep noodzakelijk. 

Praktijk, adres en openingstijden

Adres:
Reutsedijk 8A
5264 PC Vught
Telefoon: 013 - 528 59 00
Fax: 013 - 528 49 19

Openingstijden en routebeschrijving

Praktijk, pand

Locatie Veterinaire Specialisten