Patient

Onze patiënt

 

Sally

Gillen en benauwd

Dierenarts

Behandelend dierenarts

 

Lisette Overduin

Specialist Interne Geneeskunde

Wat een ontbijtje al niet teweeg kan brengen

Een 4 jaar oude Greyhound Sally gilde regelmatig en stond met een gestrekte nek. De klachten waren acuut begonnen zonder aantoonbare oorzaak. Gespecialiseerd maagdarmonderzoek liet een ingeklemd botercupje in de slokdarm zien. Na verwijdering ervan met behulp van een endoscoop herstelde Sally binnen enkele uren. Lees hier verder over Sally en de complicatie die zij kort na de ingreep vertoond. 


Gillen
Sally werd door ons onderzocht een dag of 5 nadat ze begonnen was met gillen zodra ze wat te eten kreeg. Ze kreeg haar voer aangeboden, wilde dat eten maar zodra ze slikte begon ze te gillen. Ze kon met haar kop naar beneden gaan staan en ze vertoonde de neiging tot veel slikken, onrust en zich niet ‘happy’ voelen. Het beeld was acuut ontstaan en er was eigenlijk niets gebeurd voor zover eigenaren hadden kunnen zien wat dit had veroorzaakt.

Benauwd
Er was door de eigen dierenarts een echo van de buik gemaakt op verdenking van mogelijk buik (maag)pijn maar die had geen afwijkingen laten zien. De laatste dagen gilde Sally ook als haar halsband afgedaan werd en ze kon soms met een naar voren gestrekte nek liggen. Ze was in de krappe week dat de klacht speelde bijna 2,5 kg afgevallen. Sally was bij onderzoek niet benauwd, soms ging haar ademhaling even sneller maar daarna was hij weer normaal. Ze was niet pijnlijk bij het bewegen van haar nek in 4 richtingen. 


Endoscopie

botercupje1

Het botercupje na verwijdering uit de slokdarm

Er is besloten om een endoscopie te doen, een kijkoperatie met een flexibele slang. We verwachtten niet erg veel spectaculairs te zien maar wilden in ieder geval rare dingen uitsluiten. Dat hebben we geweten! Bij het kijken bleek er dieper in de slokdarm een raar wit dingetje te zitten. Dit is heel voorzichtig met een tang eruit gehaald. Toen het eenmaal naar buiten kwam, bleek het een botercupje te zijn. Bij uitzondering hadden de eigenaren dit in huis gehad de dag waarop de klacht begon maar er was niet gezien dat Sally zo’n cupje gepakt had. Het cupje zat in een ruitvorm ingeklemd in de slokdarm.

Klaplong

botercupje3

Zijdelingse foto van de longen waarop te zien is dat er zich lucht (zwart) rondom het hart bevindt en de longen

Hiermee was het verhaal nog niet klaar. Al bij de start van de narcose leek Sally toch wat blauwige slijmvliezen te krijgen en toen het cupje verwijderd was en we haar wakker maakten werd dat erger. Daarop hebben we foto’s van haar longen gemaakt en er was te zien dat er sprake was van een klaplong. Het cupje had de slokdarm dus al heel plaatselijk geperforeerd wat leidt tot lucht in de borstholte (die hoort niet buiten de longen te zitten). De longen klappen daardoor samen en je krijgt steeds minder lucht. We hebben met een naald en spuit de lucht uit de borstholte getrokken wat sneller klinkt dan het in werkelijkheid is (vaak ben je zo’n 20-30 minuten bezig). Eigenlijk hoort een dergelijke patiënt in een intensive care setting thuis zodat je na afloop continu kunt zien of ze goed blijft ademen, niet opnieuw benauwd wordt. Meestal wordt dan ook een slang in de borstholte ingebracht die erin blijft zitten waarmee continu lucht afgezogen kan worden als dat nodig is.

Goede afloop
Bij Sally is dit allemaal op verzoek van eigenaren niet gebeurd. We hebben haar nog ruim een uur in de praktijk onder controle gehouden en toen ze stabiel bleef, is ze naar huis gegaan. Daar nam Sally meteen een duik in de etensbak. Onvoorstelbaar als je bedenkt hoe gevoelig de slokdarm in de periode ervoor moet zijn geweest! Sally is volledig hersteld, gelukkig maar, maar dit had heel anders af kunnen lopen. Soms heb je domweg een beetje geluk nodig, zeker wanneer je eerst veel pech hebt gehad!
Praktijk, adres en openingstijden

Adres:
Reutsedijk 8A
5264 PC Vught
Telefoon: 013 - 528 59 00
Fax: 013 - 528 49 19

Openingstijden en routebeschrijving

Praktijk, pand

Locatie Veterinaire Specialisten