Maatregelen i.v.m. uitbraak coronavirus

Lees meer informatie op onze homepage

 

Patient

Onze patiënt

Bubbles

patella luxatie

Dierenarts

Behandelend dierenarts

Ceriel Maas

Specialist Chirurgie en Orthopedie

Patient

 

Bubbles is bij ons aangeboden met kreupelheidsklachten in beide achterpoten. Bij lichamelijk onderzoek is vastgesteld dat ze aan beide zijden patella luxatie heeft, wat betekent dat de knieschijf uit de groeve van het dijbeen verplaatst.

Knieschijf
De knieschijf (patella) hoort bij strekken en buigen van de knie alleen naar boven en beneden te schuiven in de groeve op het dijbeen. Als de knieschijf uit deze groeve schiet dan noemen we dat luxeren naar mediaal (binnenzijde) of lateraal (buitenzijde).

Kreupelheid
Patella luxatie is een pijnlijke aandoening die bij veel honden en katten gezien wordt en ernstige kreupelheid kan geven. Als de knieschijf buiten de groeve beweegt dan schuurt deze over het ruwe bot wat pijnlijk is en slijtage aan de knie en knieschijf veroorzaakt. Patella luxatie kan ontstaan door trauma, maar is in verreweg de meerderheid van de patiënten een erfelijke/aangeboren aandoening. Er zijn al een flink aantal rasverenigingen die een keuring op patella luxatie van ouderdieren als verplichting hebben voor het verkrijgen van een stamboom voor de pups.

Er zijn verschillende graderingen:

  • Graad 1: de patella is alleen manueel door zijwaartse druk uit de groeve te verplaatsen en schiet vanzelf terug.
  • Graad 2: de patella gaat ook spontaan uit de groeve (tijdens beweging) maar kan gemakkelijk terug in de groeve.
  • Graad 3: de patella ligt altijd buiten de groeve maar is nog wel manueel terug te plaatsen.
  • Graad 4: de patella ligt permanent buiten de groeve en is niet meer manueel terug te plaatsen.

Er zijn verschillende behandelopties voor patella luxatie
De kniepees kan bijvoorbeeld met extra hechtingen (teugels), of door inkorten van de banden aan de knieschijf stabieler worden gemaakt. Dit noemen we ‘weke delen reconstructies’. Dit is vooral van toepassing bij hele jonge dieren of in het geval van duidelijk trauma aan de knie.

Benige reconstructie
In de meeste gevallen zal bij volwassen dieren gekozen worden voor een ‘benige reconstructie’. Hierbij kan gedacht worden aan het verplaatsen van de aanhechting van de kniepees naar de binnen- of buitenzijde van het scheenbeen, het dieper maken van de glijgoot of een standsverandering van scheenbeen en/of dijbeen in het geval van ernstige verkromming van deze botten. In veel gevallen zijn combinaties van bovenstaande behandelingen noodzakelijk om een goed resultaat te bereiken.

Behandeling is maatwerk
De keuze voor welke behandeling van toepassing is bij een patiënt is onder andere afhankelijk van de gradering van de patella luxatie, de mate van pijnlijkheid / kreupelheid die het dier heeft en de leeftijd van het dier. Wilt u weten of uw dier patella luxatie heeft of is de diagnose gesteld en wilt u weten wat voor uw dier de beste behandeling is, dan kunt u een afspraak bij de afdeling Orthopedie maken bij Veterinaire Specialisten.

Revalideren
Bubbles is inmiddels geopereerd en is nu aan het revalideren. We hebben bij haar het gewrichtskapsel aan de ene zijde losser gemaakt en aan de andere zijde ingekort, de groeve in het dijbeen dieper gemaakt en de aanhechting van de kniepees verplaatst. De verwachting is dat zij straks weer volop kan rennen en spelen. Een echte precisie-klus bij een hondje van 1400 gram!

Praktijk, adres en openingstijden

Adres:
Reutsedijk 8A
5264 PC Vught
Telefoon: 013 - 528 59 00
Fax: 013 - 528 49 19

Openingstijden en routebeschrijving

Praktijk, pand

Locatie Veterinaire Specialisten