Maatregelen i.v.m. uitbraak coronavirus

Lees meer informatie op onze homepage

Patient

Onze patiënt

Steffie

Vergroeiing lendenwervels

Dierenarts

Behandelend dierenarts

Lisette Overduin

Specialist Interne Geneeskunde

Patient

 

Steffie is een Golden Retriever van nu 6 jaar die vage klachten had waarbij de eigenaresse met name bang was dat er toch sprake was van pijn die niet voldoende wordt opgemerkt.  Stef staat vaak met haar kop naar beneden en soms vertoont ze een afwijkende gang. Ze is af en toe niet echt ‘aanwezig’.

Vergroeiing lendenwervels

Deze klachten zijn een jaar of twee  geleden opgemerkt.  Er is een vergroeiing van de lendenwervels vastgesteld wat aanvankelijk  gezien werd als ‘spondylose’.  Bij Steffie is het beeld echter veel uitgebreider dan een 'gewone' spondylose.  Dat bleek temeer recent, toen er controlefoto’s gemaakt werden omdat Steffie nog steeds niet goed functioneerde en de vraag of chronische pijn een oorzaak kan zijn weer op kwam. Het bleek dat de afwijking bij Steffie nog uitgebreider was geworden dan twee jaar geleden.

Het beeld zoals dat 2 jaar geleden al gezien is, is het beeld van DISH. DISH is een aandoening die weinig voorkomt en die wij een aantal keren per jaar bij honden (van middelgrote en grote rassen zoals Boxer, Leonberger, Flat-coated retriever, border collie) zien en deze week voor het eerst ook bij een kat. 

DISH (betekenis van de afkorting: Diffuse Idiopathic Skeletal Hyperostosis) is een aandoening waarbij de zachte weefsel (banden en pezen) die rondom het skelet en de wervelkolom gaan verkalken. Meestal zien we dit als een golvende band met verkalkt (botachtig) weefsel onder de wervels waarbij dit meerdere wervels aan elkaar verbindt. 

Hierdoor wordt de rug stijf en veel minder flexibel. Als de verkalkingen erg uitgebreid worden kunnen ook zenuwen in de knel komen en uitstralingspijn en/of kreupelheid geven. Dit kan door middel van een ct-scan in beeld worden gebracht en vervolgens kan door middel van een operatie waarbij het bot deels wordt verwijderd de druk op de zenuwen worden verminderd. De oorzaak is niet bekend en de ziekte is helaas niet te genezen. 

Recent zagen wij een kat waarvan röntgenfoto’s gemaakt werden ivm een paralyse posterior van onbekende oorzaak.  Ook bij deze kat waren uitgebreide veranderingen te zien zoals we dat bij DISH zien. Of er een relatie bestaat met het DISH beeld blijft sterk de vraag.  Aanvullend onderzoek (CT scan, MRI) zou nodig zijn om die vraag te kunnen beantwoorden.

Een Labrador van 1 jaar oud die wij enkele jaren geleden met het beeld zagen heeft die onderzoeken wel  allemaal ondergaan.  Hij bleek progressieve ataxie en parese posterior  te hebben met op de MRI duidelijk  stenosering van het wervelkanaal wat de neurologische klachten verklaarde. Bij deze hond waren de klachten dusdanig erg dat later tot euthanasie besloten werd.

 

 

 

 

Praktijk, adres en openingstijden

Adres:
Reutsedijk 8A
5264 PC Vught
Telefoon: 013 - 528 59 00
Fax: 013 - 528 49 19

Openingstijden en routebeschrijving

Praktijk, pand

Locatie Veterinaire Specialisten