Maatregelen i.v.m. uitbraak coronavirus

Lees meer informatie op onze homepage

 

Patient

Onze patiënt

Daisy

Aanvallen en benauwdheid

Dierenarts

Behandelend dierenarts

Lisette Overduin

Specialist Interne Geneeskunde

 

Patient

 

Daisy

De 5 maanden oud Daisy werd met rare aanvallen en benauwdheid bij ons gebracht. Ons werd gevraagd vanwege het astma-achtige beeld in de luchtwegen te kijken (bronchoscopie) in de hoop verder te komen.  

De kat bleek in een soort shock-achtige toestand te komen zonder enige aanleiding, alhoewel de eigenaren steeds meer een verband met voeding gingen leggen.  Door over te schakelen van brokvoeding op vleesvoeding kwamen de aanvallen aanzienlijk minder vaak voor. Er leek een allergische (benauwdheids-) reactie op te treden die minder gezien werd bij het voeren van oa  verse vis.

De aanvallen bestonden uit het krijgen van koorts of juist van een ondertemperatuur,  snel ademen, het ontwikkelen van een snelle hartslag en wat kwijlen. Tussen de aanvallen door was het dier levendig maar wel wat suffer dan haar zusje en ze was ook wat kleiner gebleven dan haar zus.

Shocksituatie
Astma komt bij katten voor maar ik heb het nog nooit op zo’n jonge leeftijd gezien. Het aanvalsgewijs optreden van een shocksituatie wordt o.a. beschreven bij de ziekte van Addison, een bijnierziekte. Hierbij heeft het dier een tekort aan het stress hormoon cortisol.  De beschreven klachten kunnen daarbij heel goed voorkomen. Een ander aanvalsgewijs optredend ziektebeeld bij jonge dieren is het beeld van een ‘levershunt’.   Hierbij loopt er een bloedvat niet op de normale manier door de lever heen maar is er een soort by-pass aanwezig waardoor het bloed de normale leverpassage als het ware ontwijkt.  

Eiwitten
De klachten kunnen sterk uiteen lopen maar zijn wel gekoppeld aan het eten van eiwitten. Ze treden vaak op kort na het eten (van iedere voeding die eiwitten bevat, en eiwitten zitten bijv. in vlees en vis).  De lever is niet in staat om de eiwitten, die in de vorm van het stofje ammoniak in je bloed zitten, om te zetten in een ander stofje.  Ammoniak blijft in het bloed zitten en komt via de bloedsomloop ook naar de hersenen. Daar veroorzaakt het de vreemde aanvallen. Bij honden zien we aanvalsgewijs bijv. afwezig gedrag, met de kop tegen de muur staan dringen, rondjes lopen en epileptiforme aanvallen. Katten kunnen soms als enig symptoom heel erg kwijlen, het ziektebeeld is bij hen nog vager dan bij honden.

Ammoniak
Bij Daisy hebben we bloed afgenomen, wat een hele toer is gezien haar grootte en beweeglijkheid (alle lof aan de assistente die haar vast hield!).  Het bloed bleek een erg hoge concentratie ammoniak te hebben.   Vervolgens is er een echo gemaakt om te zien of de ‘shunt’ zichtbaar gemaakt kon worden.  De uitslag was niet helemaal zonder twijfel  Chirurgen Elaine Naan en Ceriel Maas hebben vervolgens de lastige operatie uitgevoerd waarbij gekeken werd of de shunt inderdaad gevonden kon worden en of hij dusdanig gesloten kon worden dat het bloed de gebruikelijke route zou gaan volgen.

Blindheid
Ondanks een kortdurende, bij katten vaak na de operatie voorkomende complicatie in de vorm van blindheid, was Daisy al snel weer erg goed opgeknapt. Niet alle katten herstellen, een deel krijgt kort na de operatie ernstige neurologische complicaties en moet alsnog ingeslapen worden. Dit katje is volledig hersteld, groeit goed en is even ondeugend als haar zusje!

 

Praktijk, adres en openingstijden

Adres:
Reutsedijk 8A
5264 PC Vught
Telefoon: 013 - 528 59 00
Fax: 013 - 528 49 19

Openingstijden en routebeschrijving

Praktijk, pand

Locatie Veterinaire Specialisten