Diagnose

Beertje is een lieve, 6 jaar oude Europese korthaar die al enkele dagen niet lekker is. Ze wil niet eten, braakt en is duidelijk misselijk (kwijlt).

Lees hier verder hoe Beertje terecht kwam bij specialist diagnostische beeldvorming Kim van Schaik-Gerritsen voor een echo van de buik…

Lichamelijk onderzoek bij de verwijzend dierenarts laat geen duidelijke oorzaak zien en medicatie lijkt in eerste instantie aan te slaan; Beertje stopt met braken. Maar ze wil nog steeds niet eten en in het weekend begint ze toch weer met braken.

Beertjes dierenarts verwijst haar door naar Veterinair Specialisten voor een echografisch onderzoek van de buik, om uit te zoeken of er een onderliggende oorzaak voor de klachten te vinden is.

Bij het echografisch onderzoek valt op dat het maagdarmkanaal zo goed als leeg is, en in ieder geval niet het klassieke beeld van een ileus (afgesloten darm) van het maagdarmkanaal geeft.

Toch is er midden in de buik een dunne darmlis zichtbaar met over een lengte van 3 cm inhoud die een ‘slagschaduw’ veroorzaakt. Dat betekent dat de inhoud zo compact is de echogolven er niet door heen kunnen komen (zie afbeelding 1). Op een echo lijkt de inhoud dan op inhoud zoals we kunnen vinden in een dikke darm (zie afbeelding 2), maar wanneer we dit zien in een dunne darm, is dit afwijkend.

Daarnaast wordt deze dunne darmlis omgeven door wat ontstoken vet en reageert Beertje bij herhaling pijnlijk, wanneer deze darmlis wordt geëchood.

Op basis van het echografisch onderzoek is er een sterke verdenking op een ‘corpus alienum’ (vreemd voorwerp) in een dunne darmlis.

De verwijzend dierenarts heeft Beertje vervolgens geopereerd en heeft een soort netje (zie afbeelding 3) verwijderd uit de dunne darmlis. Het netje lijkt sterk op het soort dat rond vogelvoer (mezenbollen) zit.

Inmiddels is Beertje volledig hersteld van de operatie en is gelukkig weer helemaal de oude!

Afbeeldingen

patient beertje01

Afbeelding 1: doorsnede door de dunne darmlis in de lengte richting. De inhoud in deze darmlis veroorzaakt een afwijkende “slagschaduw”

 

Afbeelding 2: dwarsdoorsnede door de dunne darmlis en een dikke darmlis. In beide darmlissen veroorzaakt de inhoud een “slagschaduw”. In een dunne darmlis is dit, in tegenstelling tot in dikke darmlis, afwijkend

 

Afbeelding 3: deel van de inhoud die in de dunne darmlis werd gevonden tijdens de operatie

 

 Patient

Onze patiënt

Levershunt

Niet fit, achter in groei

Dierenarts

Behandelend dierenarts

Lisette Overduin

Specialist Interne Geneeskunde

Lees meerPatient

Onze patiënt

Ziva

Acuut opgetreden bolle buik

Dierenarts

Behandelend dierenarts

Lisette Overduin

Specialist Interne Geneeskunde

Lees meer

Nare splinter in oog van Kyra

Border collie Kyra kwam bij de oogpoli van Veterinaire Specialisten in Vught met een erg pijnlijk oog. Na het spelen in de bossen bleef ze haar rechteroog dichthouden en het was duidelijk dat ze er veel last had .

Tijdens het oogonderzoek ontdekte oogspecialist Chantal van Schaik een grote splinter in het oog van Kyra. Op de beelden in dit filmpje (LET OP: BEELDEN KUNNEN WAT ENG ZIJN OM NAAR TE KIJKEN) is goed te zien hoe Chantal de splinter voorzichtig verwijdert. Het bleek een exemplaar van maar liefst 1 cm groot! 

Snel beter

Kyra knapte na de operatie snel op en een paar uur later speelde ze alsof er niks gebeurd was, 

Op onderstaande foto's is de splinter goed te zien:

KYRAoog3

KYRAoog2

KYRAoog4

 

Cocktailprikker uit buik Kenzo

Kenzo start nieuwe jaar op de operatietafel

Het nieuwe jaar was nog maar een paar minuten begonnen of de eerste patiënt meldde zich al via de endoscopiedienst bij dr. Lisette Jack Russel Kenzo eet cocktailprikkerOverduin. Jack russel Kenzo sprong op Oudejaarsavond op de schoot van zijn baasje en pikte een cocktailprikker met stukje kip uit haar handen. 

En ook al maakte de boef hierna een uiterst vrolijke indruk, zo'n stokje in de maag van een hond is levensgevaarlijk en moet zo snel mogelijk worden verwijderd. Het kan anders zeer ernstige, levensbedreigende schade veroorzaken. Het baasje van Kenzo belde met de dienstdoende dierenarts. Zij stuurde Kenzo meteen door naar de endoscopiedienst, want het verwijderen van zo'n voorwerp zonder operatie is een specialistische ingreep. 
En zo belandde Kenzo 45 minuten na de jaarwisseling op de behandeltafel van dr. Overduin, nadat paraveterinair Irma hem onder narcose had gebracht. 

cocktailprikker met endoscopie verwijderd uit maag hond

Endoscopie
Met een speciale tang werd geprobeerd het uiteinde van het stokje te pakken te krijgen. Dat lukte een paar keer, maar het stokje schoot steeds terug in de maag. Op de foto zie je de bovenkant van het stokje in de maag goed in beeld. Uiteindelijk lukte het om het stokje mét stukje kip er zonder problemen uit te halen. Kenzo houdt er gelukkig niets aan over. En heeft er waarschijnlijk ook niets van geleerd...  

 

Cocktaliprikker met endoscopie uit maag hond verwijderd

 

Klachten na inslikken voorwerp

Als je ziet dat je hond een scherp voorwerp inslikt, neem dan nooit risico en neem meteen contact op met je dierenarts. Deze zal de patiënt waarschijnlijk meteen verwijzen naar een specialist Interne Geneeskunde. Het komt helaas ook vaak voor dat je het niet ziet gebeuren en dat er na enkele dagen of soms zelfs weken pas klachten ontstaan. Het voorwerp blijft namelijk eerst in de maag liggen en zal daar niet direct klachten veroorzaken. Als het echter via de maaguitgang in de twaalfvingerige darm en daarna de dunne darm binnenkomt, ontstaan wél symptomen en deze kunnen ernstig zijn. Door de samentrekkende (peristaltische) bewegingen van de darm wordt het voorwerp naar achteren bewogen tot het vastloopt. Dan kan het een blokkade veroorzaken bij de overgang van de dunne darm via de blinde darm naar de dikke darm. 

Symptomen
Mogelijke symptomen die dan ontstaan zijn het uitbraken van voedsel en water, omdat de doorgang geblokkeerd is. Geen gewoon braaksel, maar voedsel dat al deels verteerd is. We noemen dat faecaal braken, wat altijd duidt op een passagestoornis. Het is een alarmerend symptoom en reden om meteen contact op te nemen met de dierenarts. 

Buikpijn en sloom
Bij een darmafsluiting zijn er ook andere symptomen. De  hond krijgt buikpijn, wil niet meer eten en drinken en maakt een slome indruk. Ze hebben soms nog wel ontlasting. Het dier kan koorts krijgen omdat de darm rond het vreemde voorwerp uitrekt, beschadigd en ontstoken raakt. Als er te lang gewacht wordt, kan perforatie optreden waarbij de darminhoud de buikholte inloopt. De toestand van de hond zal dan snel verslechteren. Op het moment dat de darm door een object geblokkeerd is, is een operatieve ingreep noodzakelijk. 

Praktijk, adres en openingstijden

Adres:
Reutsedijk 8A
5264 PC Vught
Telefoon: 013 - 528 59 00
Fax: 013 - 528 49 19

Openingstijden en routebeschrijving

Praktijk, pand

Locatie Veterinaire Specialisten