Pup via Marktplaats

Onze assistente Sanne ging online op zoek naar een hondje voor haar ouders. Vooral de manier waarop soms zonder gedegen kennis wordt gefokt, maakte haar regelmatig boos. Toch lukte het om via Marktplaats een gezonde pup zonder stamboom te vinden.

Advertenties
“Mijn ouders en ik waren erg verdrietig toen onze West Highland White Terrier Dotje overleed. Het gemis was zo groot, dat mijn ouders toch graag een nieuw hondje in huis wilden. Mijn moeder stuurde me steeds advertenties door van Marktplaats met op het oog schattige exemplaren. Als paraveterinair keek ik daar toch met wat andere ogen naar. Tijd dus om me te gaan bemoeien met de zoektocht naar een leuk hondje voor mijn ouders.  Niet in de laatste plaats omdat wij, zoals we het gekscherend noemen, aan gedeeld ouderschap doen.

Aangeboren afwijkingen
Veel rassen vielen af omdat ik die te vaak zie op de praktijk langs zie komen met aangeboren afwijkingen. Een shih tzu bijvoorbeeld vind ik qua karakter erg leuk maar die zien we zoveel in de praktijk bij verschillende disciplines dat ik daar maximaal een kwart van in de pup terug wilde hebben. Het vorige hondje was wit dus om te voorkomen dat we een nieuwe hond te veel zouden gaan vergelijken wilden we een andere kleur dan wit. Een stamboom is voor ons ook niet belangrijk dus zijn we gingen op zoek naar kleine, niet witte hondjes zonder stamboom tussen de 1 en 5 jaar oud. 

Asiel
Vanzelfsprekend zijn we begonnen met het asiel. Daar zijn kleine hondjes, gelukkig maar, slecht vertegenwoordigd. En de stakkers die er wel zitten, zijn vaak flink op leeftijd. Deze weg liep dus al snel dood. Op de website van de dierenbescherming  was het zo ongeveer hetzelfde verhaal. Professionele fokkers vielen ook af vanwege de hoge kosten.

Marktplaats
Dan kom je dus toch al snel bij Marktplaats uit. Hoewel ik daar eigenlijk op tegen ben aangezien je geen idee hebt wie er aan de andere kant van de advertentie zit. Waar mijn moeder nog steeds met de ene na de andere advertentie aan kwam zetten (‘Kijk eens hoe schattig!’) wees ik zo goed al alles van de hand (‘Ik zie zo al 3 dingen op de foto die voor heel veel dierenartsbezoekjes kunnen zorgen!’), waarop ik voor gemeen werd uitgemaakt.

Afwijkingen
In de eerste instantie ben ik gaan communiceren met verkopers die zichzelf professionele fokkers noemen en dan als ras een boomer aanbieden. Ik hoopte dat het mensen zouden zijn die het beste met de hondjes voor hadden maar al snel voelde het voor mij niet goed. Als een fokker probeert om de kans op ras-gebonden afwijkingen/medische problemen zo klein mogelijk te houden door een hond met die afwijkingen te kruisen met een hond die dat niet heeft, lijkt mij dat niet de beste manier om gezonde pups op de wereld te zetten. 

Traanstrepen
Dan kom je toch uit bij particulieren.  Via Marktplaats maakten we een afspraak bij mensen met een nestje met 3 pups van een kruising van een maltezer met een kruising waar van alles in zat: westy, jack russell, shih tzu en een ‘boomer’.  Dat bleken hele leuke hondjes te zijn, maar onze twee favorieten waren beiden zo goed als wit. Daarbij had één hondje al traanstrepen waardoor deze voor mij afviel. Het derde hondje leek me te pittig voor mijn ouders. Kortom, het voelde niet goed. Na er een nachtje over te hebben geslapen, besloten mijn ouders besloten niet voor deze pups te kiezen. Dat vond ik erg knap. Je raakt zo snel vertederd dat dat je je voornemens over wat je zoekt in een hondje heel snel overboord gooit op het moment dat je zo’n hummeltje ziet rennen en in je handen hebt.

Pup
Daarop zijn we naar een pup van 11 weken gaan kijken, een kruising jack russell x ‘boomer’. Toen wij aankwamen lag Lou pup loulekker in een mandje te slapen in de woonkeuken. Hij was wat suffig omdat we hem wakker maakten maar eenmaal wakker ondernemend en vrolijk. Hij was andere honden gewend, één van zijn speelkameraden was een enorme bull mastiff. Kleine kinderen was hij ook gewoon, wat fijn is gezien de kleinkinderen die mijn ouders regelmatig over de vloer krijgen. Zijn moeder was ook aanwezig, een erg vrolijke kruising, de boomer waar duidelijk veel terriër in terug te zien was.

Paspoort
Tot zover ik dat kan beoordelen heb ik naar zijn gestel gekeken;

  • zijn gebit zag er netjes uit,
  • hij had een mooie lange snuit.
  • de ogen lagen ‘normaal’ in hun kassen en er was geen traanstreep te zien.
  • de oorschelpen waren wat vies maar de gehoorgang leek schoon en rook niet
  • zijn kontje was schoon
  • niet onbelangrijk:  hij liet het kijken toe.
  • het paspoort was aanwezig
  • hij was onderzocht door de plaatselijke dierenarts
  • hij had alle vaccinaties gekregen

Gezonde pup
Omdat we hem erg leuk vonden, de omgeving en de familie waar hij woonde goed voelde en we tot op zekere hoogte konden zien dat het een gezonde pup was, hebben we besloten om voor de kleine man te gaan. Aangezien hij al 11 weken was, hebben we hem dezelfde week nog opgehaald en nu hebben we een erg vrolijke, ondernemende, ondeugende en slimme pup in de familie die bij ons allemaal een lach op het gezicht tovert. We zijn allemaal dol op Lou.

Hebben we zekerheid dat hij niks gaat mankeren? Nee zeker niet. Hebben we alles binnen onze macht aan gedaan om een zo gezond mogelijke pup zonder stamboom aan te schaffen? Jazeker!

Praktijk, adres en openingstijden

Adres:
Reutseplein 3
5264 PN Vught
Telefoon: 013 - 528 59 00
Fax: 013 - 528 49 19

Openingstijden en routebeschrijving

Praktijk, pand

Locatie Veterinaire Specialisten