De spullen in ons hoofd

Nu we gaan verhuizen naar een nieuw en veel groter pand, moeten er veel nieuwe spullen besteld worden. Van nieuwe matjes voor op de behandeltafels tot meubels voor in de wachtruimte. Van raamstickers tot operatietafels, van verlichting tot een CT-scan die we al lang wilden hebben maar waar we in het huidige pand geen plek voor hadden.

Apparatuur
Laatst kwam in een gesprek de vraag op tafel wat ons als specialisten nu precies tot  specialist maakt en wat ons onderscheidt van eerstelijns huisdierenartsen.  Ik kan mij nog herinneren dat er jaren geleden een collega een ochtend meeliep in onze praktijk. “Mooi pand hebben jullie als werkterrein.  Maar ik had eigenlijk meer apparatuur verwacht bij een specialist”, was haar eerste reactie.  Dat was in een tijd waarin ons bloedanalyse-apparaat al erg vooruitstrevend was en er weinig extra apparatuur gebruikt werd en beschikbaar was. Ook deze collega had er duidelijk moeite mee om zich een voorstelling te maken van wat ons tot specialist op een bepaald gebied maakt. 

Hoofd
“Onze spullen zitten in ons hoofd”, legden wij toen uit. Het is juist daar dat we de extra bagage hebben. Naast een basisopleiding zijn wij een aantal jaren opgeleid in één onderdeel van de diergeneeskunde. Je houdt je al die jaren alleen bezig met bijvoorbeeld operaties of met inwendige ziekten. Je krijgt een enorme hoeveelheid ziektegevallen te zien met ook de complicaties. Je ziet veel gevallen die afwijken van het boekje. En dat in een omgeving waarin je voortdurend gecoacht wordt maar ook steeds kritisch ondervraagd. Het is een situatie die niet te vergelijken is met het volgen van een cursus of online nascholing. 

Analyseren
Door die jarenlange scholing leer je op een bepaalde manier denken en analyseren waardoor je ziektegevallen anders benadert dan je in de 1e-lijn (de algemene gezelschapsdierenpraktijk) zou doen. Dat moet ook wel, want de patiënten die je krijgt zijn ook anders.  Een jonge kat met regelmatig aanvallen van benauwdheid werd verdacht van het hebben van een astma-achtig beeld en er werd aan ons gevraagd in de luchtwegen te kijken. Door de klachten goed te analyseren werd door ons in plaats daarvan bloedonderzoek gedaan. Dat toonde een stofwisselingsprobleem aan welke operabel was. Het 'hier klopt iets niet' gevoel leidde tot het uitvoerig bevragen van de eigenaren en daarmee tot het inslaan van een andere weg dan van vooraf logisch leek (lees hier verder over deze patiënt). 

Bloedarmoede
Een jonge hond die niet goed groeide, vermagerde en een forse bloedarmoede ontwikkelde werd voor een beenmergpunctie aangeboden. Alhoewel dat een ingreep is die we regelmatig doen om een oorzaak voor bloedarmoede te vinden, Hebben we hier toch eerst het bloedonderzoek uitgebreid.  Het dier bleek een aangeboren probleem te hebben met de opname van vitamine B12 en kon met injecties B12 volledig herstellen, zonder een beenmergpunctie te hoeven ondergaan.  De ‘spullen’ (biopsienaalden) waren aanwezig evenals de knok-how voor dit soort ingrepen maar de echte waarde van de specialist lag hier in het aanpassen van het onderzoeksplan.

Dr. House
We zien iedere patiënt als een nieuwe puzzel waarbij alle stukjes passend bij elkaar gelegd moeten worden.  Ik heb altijd met plezier gekeken naar Hugh Laurie als Dr. House. In die serie werd mijn werk als internist op een leuke manier geïllustreerd, al kwamen daar wel de meest exotische diagnoses voorbij en was de manier van aanpak typisch Amerikaans waarbij er zoveel mogelijk onderzoeken worden aangevraagd om maar niets te missen.  Maar het was voor mij altijd wel kicken wanneer ik in de eerste tien minuten een diagnose vermoedde die aan het einde van de aflevering bleek te kloppen.

Radiologie
In meerdere eerstelijns praktijken in Nederland staat tegenwoordig een CT scan. Deze kan voor eenvoudige onderzoeken zeker ingezet worden.  Het maken van de juiste opnames is echter niet altijd gemakkelijk.  Daarnaast is het op een juiste manier stellen van een diagnose aan de hand van de gemaakte opnames ook een vak apart. Reden voor ons om CT-onderzoeken volledig te laten begeleiden door specialisten radiologie die zowel getraind zijn in het op correcte wijzen uitvoeren van het onderzoek als op het stellen van de juiste diagnose aan de hand van de gemaakte foto’s. Eén van deze specialisten interpreteert een dag per week bij ons alleen maar dit soort beelden en heeft daardoor een ruime ervaring opgebouwd.  Dit is goed te vergelijken met wat er humaan gebeurt als er bijvoorbeeld een scan van ons gemaakt moet worden.  De huisarts stuurt je dan ook door naar de radioloog in het ziekenhuis, en niet alleen vanwege de aanwezige apparatuur.

Glazen ruit
Onze hoofden zijn in de afgelopen maanden niet verbouwd. Wel hopen we in de komende maanden nieuwe 'hoofden' te kunnen toevoegen aan onze praktijk die helpen meedenken over alle uitdagende patiënten die naar ons toe komen.  En de spullen?  De glazen ruit waarop dr. House zijn analyses krabbelde en de mogelijke diagnoses onder elkaar zette, heb ik helaas nog niet toegezegd gekregen. Maar er moet ook altijd iets te wensen over blijven…

 Lisette Overduin, internist voor gezelschapsdieren

 

Praktijk, adres en openingstijden

Adres:
Reutseplein 3
5264 PN Vught
Telefoon: 013 - 528 59 00
Fax: 013 - 528 49 19

Openingstijden en routebeschrijving

Praktijk, pand

Locatie Veterinaire Specialisten