Uitdagingen

Regelmatig komen we voor uitdagingen te staan in onze praktijk. Zo kregen we onlangs Boris op het spreekuur, een Middenslag Schnauzer van vier jaar met een voorpoot kreupelheid. Een veel voorkomende klacht bij honden, echter niet zo vaak bij Schnauzers van deze leeftijd. Achterhalen waarom Boris last heeft van deze aandoening blijkt al snel een echte uitdaging.

Boris maakte een vrolijke indruk en leek zeker niet ziek. Maar bij onderzoek constateerden we wel dat in de elleboog van zijn voorpoot meer vocht zat dan normaal en dat dit voor Boris een pijnlijke plek was. Niet prettig natuurlijk voor zo’n actieve viervoeter.

Zoals gebruikelijk in dit soort gevallen hebben we een röntgenfoto van de elleboog gemaakt. Hierop waren in het geheel geen afwijkingen te zien. Het gewricht en de botten zagen er juist fraai uit.

Om vast te stellen wat er dan toch mis kon zijn in het gewricht hebben we een punctie gedaan (vocht uit het gewricht gehaald). In het laboratorium bleek dat deze vloeistof uit het gewricht bloed was met een normaal bloedbeeld. Er zaten zelfs geen aanwijzingen in voor een infectie. Nu komt de hamvraag: waarom heeft deze hond dan toch in hemelsnaam bloed in het gewricht?

We hebben de eigenaar gevraagd of er niet iets gebeurd was met Boris waardoor er iets gescheurd kon zijn. Maar hier bleek niets van bekend.

De reden voor verhoogde bloedingsneiging zijn vervolgens onderzocht. We wilden uitluiten dat we te maken hadden met een bloeder (gebrek aan stollingsfactoren). Dat was gelukkig ook niet het geval. Uit dit onderzoek kwam echter wel naar voren dat er bij Boris een tekort aan bloedplaatjes aanwezig was!

Zoiets kan meerdere oorzaken hebben. Het kan een auto-immuun ziekte zijn (eigen afweer tegen je eigen bloedplaatjes). Maar het kan echter veroorzaakt worden door parasieten uit de tropen of zelfs bij ziekte van Lyme voor komen.

Intussen maakt Boris het met een opiaat pijnstiller al iets beter. Dat is natuurlijk fijn, maar wij zoeken wel verder tot we de oorzaak achterhaald hebben. Juist dit soort uitdagingen maakt dat dit vak voor mij na al die jaren nog steeds zo enorm interessant is.

Praktijk, adres en openingstijden

Adres:
Reutseplein 3
5264 PN Vught
Telefoon: 013 - 528 59 00
Fax: 013 - 528 49 19

Openingstijden en routebeschrijving

Praktijk, pand

Locatie Veterinaire Specialisten