Maatregelen i.v.m. uitbraak coronavirus

Lees meer informatie op onze homepage

Tips voor honden en katten bij sneeuw en ijs

Honden en katten kunnen doorgaans prima tegen kou en vinden een wandeling door de sneeuw leuk en reuze spannend. Toch zijn er een aantal zaken waar je als eigenaar op moet letten.

hond in de sneeuw

Honden

  • Pas op voor pekel: In de winter wordt gestrooid met zout om gladheid te voorkomen. De pekel kan aan de poten van je hond blijven kleven die het vervolgens aflikt. Als een hond veel zout binnenkrijgt, kan dat nare gevolgen hebben zoals braken, diaree maar ook neurologische klachten. Maak de poten na een wandeling goed schoon met lauw water en droog ze daarna af met een droge handdoek. 
  • Laat je hond geen sneeuw eten, dat veroorzaakt darm- en maagklachten.
  • Tussen de voetzolen, aan de achterkant van de poten en onder de buik hebben sommige hondenrassen lange haren. Er kunnen zich sneeuwklompjes gaan vasthechten aan de lange vacht en dit voelt vervelend aan. Het bemoeilijkt vooral het lopen als er sneeuw- en ijsklompjes onder de voetzolen vastkleven. Knip overtollig haar weg om dit te voorkomen. Mochten er toch nog klompjes sneeuw aan de vacht vast kleven, knijp deze dan stuk. Probeer ze nooit los te trekken!
  • Een natte hond raakt eerder onderkoeld. Zorg dat de vacht niet nat wordt door smeltende sneeuw.
  • Laat je hond nooit op het ijs lopen. Hij kan lelijk uitglijden en daarbij botten, gewrichten of spieren blesseren. En een hond kan niet inschatten of het ijs dik genoeg is. Je moet er niet aan denken dat het dier door het ijs zakt. 
  • Honden kunnen doorgaans prima tegen kou, als je maar zorgt dat ze in beweging blijven. Kleine rassen en honden met een korte vacht of haarloze buik kun je een dekje of hondenjas aandoen.

    Katten
  • Zorg dat de kat altijd naar binnen kan door een kattenluikje of een warme schuilplaats heeft.
  • Katten zoeken warme plekjes op en willen zich nog wel eens onder de motorkap verschuilen. Klop even op de kap voor je de motor start

Praktijk, adres en openingstijden

Adres:
Reutsedijk 8A
5264 PC Vught
Telefoon: 013 - 528 59 00
Fax: 013 - 528 49 19

Openingstijden en routebeschrijving

Praktijk, pand

Locatie Veterinaire Specialisten