Maatregelen i.v.m. uitbraak coronavirus

Lees meer informatie op onze homepage

Bescherm je huisdier tegen oververhitting

Bescherm je huisdier tegen oververhitting

Huisdieren kunnen niet goed tegen warmte. Daarom is het belangrijk om je viervoeter goed in de gaten te houden zodra buiten de temperatuur stijgt.  Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn. Iedereen weet dat je je hond nooit in een auto moet achterlaten, zelfs niet met de raampjes en stukje open. Maar ook buiten kunnen vooral honden oververhit raken.

Hoe merk je dat je hond of kat het te warm heeft?
De slijmvliezen zijn rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. 

Hoe koel je honden af?
Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen. Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koelte-halsband.

Ook je hond kan verbranden
Let bij honden met een dunne vacht op verbranding. Er zijn zonnebrandcremes verkrijgbaar speciaal voor honden (niet je eigen creme gebruiken). Maak geen lange wandelingen in de hitte, maar plan deze aan het begin of eind van de dag. Ga zeker niet met je hond fietsen in de zon en laat hem nooit achter in de auto, waar de temperatuur razendsnel kan oplopen. Zelfs een schaduwplek en open raam voorkomen niet dat hij uitdroogt. Dit kan al na tien minuten fataal zijn!

Honden
Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Behalve in hun voetzooltjes hebben ze nergens zweetklieren. Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw en heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater.

Hoe koel je honden af?
Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen. Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koelte-halsband. Zorg er wel voor dat de hond niet op het materiaal kauwt, dus gebruik het alleen als je een oogje in het zeil kunt houden. Andere huisdieren hebben ook baat bij koeltematjes. 

Katten
Katten zoeken vaak zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Zorg ervoor dat je kat schaduw heeft of naar binnen kan en voldoende drinkwater heeft. Als de kat niet zelf kan kiezen, bijvoorbeeld als je hem in een warme auto moet vervoeren, wees dan alert op signalen van oververhitting.

 

Bron: Dierenbescherming

 

Praktijk, adres en openingstijden

Adres:
Reutsedijk 8A
5264 PC Vught
Telefoon: 013 - 528 59 00
Fax: 013 - 528 49 19

Openingstijden

Routebeschrijving

Praktijk, pand

Locatie Veterinaire Specialisten