Leverziektes
Leverziektes omvatten o.a. de aangeboren levershunt (portosystemische shunt), de leverontsteking (hepatitis), de schrompellever (levercirrhose) en levertumoren. De patiënten worden vaak naar ons verwezen op basis van de klachten en afwijkende leverbloedwaardes. Soms is aanvullend bloedonderzoek nodig.
Voor patiënten met een 'shunt' beschikken wij bijvoorbeeld over de mogelijkheid om direct ammoniak in het bloed te meten, wat een belangrijke stap is bij het onderzoek naar deze ziekte. Een echo van de lever is de volgende stap, hierbij kan in een klein aantal gevallen een dunne naald biopt genomen worden om tot een diagnose te komen (bijv. bij leververvetting van de kat en bij lymfoombeelden).
Veel leverziektes kun je echter alleen goed aantonen met een weefselbiopt. Om dit te kunnen krijgen moet met een vrij grote naald meerdere keren in de lever geprikt worden. Dit kan tot bloedingen leiden, daarom wordt er altijd eerst een stollingsonderzoek aangevraagd (door ons of via de eigen dierenarts voordat de patiënt bij ons gekomen is). Het nemen van het biopt wordt regelmatig onder narcose gedaan als de toestand van de patiënt dit toelaat De procedure verloopt dan namelijk veel sneller en de kwaliteit van de biopten kan veel beter zijn doordat het aanprikken van de lever gemakkelijker gaat. Een enkele keer is de biopsie echter ook zonder narcose mogelijk.
Terug naar Interne geneeskunde.