Maatregelen i.v.m. uitbraak coronavirus

Lees meer informatie op onze homepage

Yvette Schlotter

Lindsay Van den Bossche

Specialist Interne Geneeskunde

Lindsay Van den Bossche, internist gezelschapsdieren.

Lindsay is dierenarts specialist interne geneeskunde van gezelschapsdieren in opleiding. Zij werkt sinds 1 oktober 1 dag per week in onze praktijk, en hoopt dit in de toekomst uit te kunnen breiden naar meerdere dagen. Lindsay is in 2013 afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht als gezelschapsdierenarts. Na haar studie heeft zij gedurende 4 jaar ervaring opgedaan bij twee grote gezelschapsdierenpraktijken in Noord-Brabant. Het werken in de praktijk combineerde zij sinds 2015 met een promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht naar de genetische achtergrond van aangeboren levershunts bij honden, welke zij in december 2017 succesvol heeft afgerond met een proefschrift getiteld “Genetic and Functional Analysis of Congenital Portosystemic Shunts in Dogs”.
Een levershunt is een aangeboren afwijking in de vaatstructuur van de lever, waardoor bloed vol met afvalstoffen afkomstig uit het maagdarmkanaal, de milt en de alvleesklier, de lever nagenoeg compleet omzeilt. Omdat de lever betrokken is bij het ontgiften van bloed in het lichaam, kan bij een levershunt het bloed niet goed worden ontgift en komt het direct in de grote bloedsomloop terecht. Daarnaast bereiken groeifactoren en bouwstoffen bestemd voor de lever dit orgaan nu onvoldoende, waardoor de lever niet volledig kan ontwikkelen en de functie nog verder benadeeld wordt. Als gevolg van deze problemen hopen gifstoffen in het bloed zich op en ontstaan er bij de aangedane hond (of kat) allerlei verschijnselen.
Ondertussen startte zij in 2017 ook haar specialistenopleiding tot internist gezelschapsdieren aan de Universiteit Utrecht. Inmiddels heeft ze haar opleiding tot internist met goed gevolg doorlopen en komt zij met een forse bagage up to date kennis de praktijk in. Om zich daadwerkelijk Europees specialist te mogen noemen, volgen er de komende periodes nog internationale examens.

Lindsay’s interesse ligt naast de Interne geneeskunde bij wetenschappelijk onderzoek. Zij is dan ook betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van de leverziektes. Ook verzorgt zij met veel passie en enthousiasme onderwijs voor studenten diergeneeskunde en afgestudeerde dierenartsen in het land.

Binnen de interne geneeskunde behandelt Lindsay een breed scala aan patiënten, alhoewel haar focus op de leverziektes, maagdarmaandoeningen en bloedziektes ligt. Zij participeert volwaardig bij het uitvoeren van diverse internistische ingrepen, zoals endoscopieën (kijkoperaties in het maagdarmkanaal) en leverbiopten (het wegnemen van stukjes weefsel onder begeleiding van een echo, om leveraandoeningen te kunnen vaststellen). Lindsay is op donderdagen in de praktijk aanwezig.

Praktijk, adres en openingstijden

Adres:
Reutsedijk 8A
5264 PC Vught
Telefoon: 013 - 528 59 00
Fax: 013 - 528 49 19

Openingstijden en routebeschrijving

Praktijk, pand

Locatie Veterinaire Specialisten